Många tänker på resor utomlands när de tänker på semester. De drömmer sig bort till varma länder med sol och långa sandstränder. Andra vill utforska djungler i Costa Rica eller åka på en safari resa i Afrika och se elefanter, flodhästar och lejon på nära håll. Men varför åka så långt bort?

Sverige är ett fantastiskt land med massor att erbjuda. Här finns vackra sandstränder, fridfull natur och vilda djur. En fantastisk semester i Sverige är att spendera den i de Svenska fjällen. Det kan man göra året runt, på sommaren kan man fjällvandra och på vintern tar man sig fram på skidor.

Fjällvandra

Svensk naturDe Svenska fjällen har mycket att erbjuda. Framförallt ett lugn som bara den öppna naturen kan erbjuda. Man kan välja att ta långa turer med övernattning, antingen i ett tält eller en fjällstuga eller fjällstation. Man kan även gå kortare dagsturer. Om man är rädd att gå vilse så finns det markerade vandringsleder och man kan välja att gå med guide. Vandringslederna som finns utmärkta runt om i den Svenska fjällen finns i olika svårighetsgrader. Man kan välja att gå lättare leder eller de lite svårare. Tänk på att läsa på riktigt om leden innan. Sätt upp delmål och håll koll på vart fjällstugor och byar finns. Se till att packa allt som kommer att behövas samtidigt som du packar så lätt som möjligt. Riktigt bra vandrarkängor är a och o om man ska klara en lång promenad.

Kungsleden och Kebnekaise

Detta är en led mellan Abisko och Hemavan. Den är hela 400 km lång. Här får man uppleva både fjäll, dalar, öppna landskap och sjöar. Man kan gå leden åt båda hållen. Det finns flera mysiga fjällstugor att övernatta i eller bara stanna i och vila benen och dricka en kopp kaffe. Vid den lilla byn Singi kan man välja att avvika från Kungsleden och gå öster ut. Då går man mot Sveriges största berg, Kebnekaise. Denna led, mellan Singi och Kebnekaise ingår inte i Kungsleden, men många brukar ändå räkna med denna sträcka som en del av Kungsleden. Detta är en fantastisk sträcka. Här möter man djupa klyftor och smala dalgångar men även öppna landskap. Och till sist kommer man fram till Kebnekaise. Den känslan kan man inte beskriva, den måste upplevas!