När man ska ge sig ut på vandring så är det väldigt viktigt att man klär sig rätt och packar lätt. Det ska vara kul att vara ute i naturen och man vill undvika att frysa eller svettas. Det enda rätta är att klä sig efter lager-på-lager principen för att lätt kunna reglera efter temperatur och terräng.

Det gäller att både kunna klara av kyla men också att ha möjlighet att transportera ut den fukt som kommer inifrån och ta på eller av plagg när aktiviteten eller vädret kräver mer eller mindre värme. Det är lika viktigt vad du har på kroppen som på dina fötter för att vandringen ska bli så behaglig och bekväm som möjligt. Se till att du har bra strumpor i dina vandringskängor och att du har ett bra underställ på kroppen i funktionsmaterial som transporterar bort fukten eller i merinoull som håller dig ännu varmare. Undvik bomull som drar åt sig fukt och blir blött.

I lager två bestämmer du hur varm du vill vara, även mellanlagret ska kunna transportera bort fukt och överskottsvärme men ändå hålla dig varm, en fleece eller en tunnare modell av polotröja kan vara att föredra här. Det sista skalplagget är oftast jacka och byxor. Detta ska skydda mot väta samtidigt som det ska vara vindtätt men ändå kunna transportera bort fukt. här kan man gärna använda ett membran som till exempel Gore- Tex för bästa funktion.

Se också till att du har med dig verktyg och andra viktiga saker som kan behövas om du ska vara ute ett tag. Kniv, yxa och myggstift är exempel på några av dessa. Kanske kan en powerbank vara en bra grej att ha med sig?

Det är också viktigt att du läser på lite om den sträcka du ska vandra. Det är alltid en fördel om du vet var eventuella övernattningsstugor finns och hur terrängen i allmänhet är. På så sätt för du en bra överblick och kan på så sätt planera din vandring i förväg.