Om man som oss älskar friluftsliv, att vara ute i naturen, och framför allt vara aktiv, är det viktigt att lägga lite extra kärlek till sina fötter. Ni kanske undrar hur jag tänker nu. Jo, är man ute mycket, i kuperad terräng och rör sig mycket, är det viktigt att vara noga med vilka skor man väljer. Skavsår och kalla, blöta fötter kan förstöra vilken utflykt som helst, så rätt skor är a och o.

vandringMånga tycker det är dyrt med vandringskängor och väljer därför att inte köpa de av rätt kvalité. Använder man skona nästan dagligen och att de dessutom håller en varm och torr tycker jag det är en bra investering, som i långa loppet inte är särskilt dyr heller. Tänk på vad våra fötter utsätts för dagligen, som de ska tåla och att de sedan ska hålla livet ut. Vi har bara två stycken och dem bör vi vara rädda om.

Eftersom vi vandrat en hel del och testat de flesta sorter på skor som finns, tror jag, så skulle jag vilja rekommendera mitt senaste köp. Modellen heter ”Haglöfs Crag High GT Dam” och är en lätt känga i läder och syntet material. Denna sko tycker jag passar för de flesta ändamål så som lättare klättring eller vandring. Skon andas bra vilket gör att man inte blir svetting och blöt om fötterna. Skon har en kraftig sula som ger bra fäste mot olika underlag. Är du sugen att läsa mer om den finns den här.

Det är också bra att ägna sig åt lite fotvård innan man ger sig ut och vandrar. Först vill man försäkra sig om att man inte har fotsvamp. Detta leder nämligen till fjällningar och flagande hud och lägger bara ännu mer stress på fötterna. Omkring en vecka innan vandringen är det dags att klippa tånaglarna. Detta ska göras rakt och inte för kort. Se till att nageln håller sig utanför nagelbädden då detta minskar risken för nageltrång. Ta slutligen till med filen och ta bort vassa kanter.

Kvällen innan vandringen bör man tvätta, fila, smörja in och även tejpa fötterna. Fila ned förhårdnader innan insmörjningen. Tejpa är bäst att göra där rodnader lätt uppstår när man är ute och går som vanligt. Detta hjälper till att undvika skoskav, vilket ju alla vet kan vara något som lätt tar kål på glädjen med vandring. Tejpen ska alltid fästas utan veck för att sitta så bekvämt som möjligt och det är bäst att värma tejpen med händerna innan det fästs. Då sitter den nämligen kvar längre.

Så idag vill jag slå ett slag för våra fötter. Var rädda om dem och skäm bort dem i ett par bra skor, det kommer att löna sig i längden, jag lovar.